Danas je svečano obeležen Dan Vojske Srbije u kasarni Car Lazar

parada

Dan Vojske Srbije, 23. april, svečano je obeležen u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu.

parada

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim pripadnicima Garnizona Kruševac, komandant Garnizona, pukovnik Siniša Kresović podsetio je na značaj datuma koji simbolizuje početak borbe za slobodu srpskog naroda. Major Siniša Borjanić pročitao je čestitke koje su uputili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik generalštaba pukovnik Ljubiša Diković.

Ukazom predsednika Republike, odlikovani su pripadnici kruševačkog Garnizona za revnosnu službu, kao i unapređenja koja su potpisali general Ljubiša Diković i general major Đokica Petrović. Brojni zvanice, među kojima su bili predsednik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić i predsednik Opštine Aleksandrovac Dragan Blagojević obišli su spomen sobu Centra za obuku logistike, a svečanost je završena kulturno-umetničkim programom u kome su učestvovali Kulturno-umetničko društvo „Henkel Merima“, kadeti Vojne akademije i učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo „stajaće vojske“ i ustanovljavanje Garde od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre „upisnika“, a kasnije „soldata“, prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“.

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno „mundiri“.

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije, delegacije Grada Kruševca, Vojske, Rasinskog upravnog okruga i Gradske organizacije Rezervnih vojnih starešina položile su cveće na Spomenik kosovskim junacima. U ime grada cveće su položili gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Bratislav Gašić i Siniša Maksmović, u ime kruševačkog Garnizona komandant pukovnik Siniša Kresović, Rasinskog upravnog okruga načelnik Branko Vesić a rezervnih vojnih starešina predsednik Marko Jeremić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply