Dan Vojske Srbije u Kruševcu – uspešno održana parada

U spomen na 23. april 1815. i početak Drugog srpskog ustanka, koji predstavlja početak stvaranja moderne srpske države i vojske, drugu godinu zaredom proslavlja se Dan Vojske Srbije. Centralna manifestacija obeležavanja ovog praznika održana je danas u Kruševcu, u prisustvu državnog i vojnog vrha i brojnih građana Rasinskog okruga. Čestitajući pripadnicima Vojske Srbije praznik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je Vojska spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove….

Nikolić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu, istakao da će neki od prioriteta države u budućnosti biti opremanje jedinica vojske novim i modernizovanim naoružanjem i opremom, posebno u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani, kao i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Nikolić je na obeležavanju Dana vojske u Kruševcu podsetio da se Dan Vojske Srbije obeležava kao sećanje na 23. april 1815, kada je u Takovu podignut Drugi srpski ustanak i naglasio da taj dan, sa državnog i vojnog aspekta, predstavlja istorijsku prekretnicu u stvaranju srpske vojske.

On je istakao da građani Srbije imaju veliko poverenje građana u svoju vojsku i dodao da ona, oslanjajući se na tradiciju i vrednosti stečene kroz istoriju, ima jasnu viziju razvoja i odbrane zemlje.

„Nikakva naredba nije potrebna. Veza između građana i vojske zasnovana je na poverenju građana u svoje sinove“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima najveći napredak u stvaranju moderne srpske vojske učinjen je na stvaranju modernog doktrinarnog okvira, novog sistema upravljanja obukom, u reformi vojnog obrazovanja, profesionalizaciji i razvoju sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama.

Predsednik Srbije naglasio je da učešće srpske vojske u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, što čini kao kao članica Ujedinjenih nacija i evropska zemlja, ima izuzetan značaj za spoljnu politiku, nacionalnu bezbednost i razvoj sistema odbrane.

„Angažovanjem svojih snaga Srbija doprinosi bezbednosti, rešavanju problema i očuvanju mira, obezbeđuje podršku za ostvarivanje drugih strateških ciljeva, i podiže ugled u međunarodnoj zajednici“, rekao je on i dodao da angažovanje u multinacionalnim operacijama podiže i operativne sposobnosti vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković poručio je da Vojska Srbije predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu zajedno sa partnerima i čuva ugled i bezbednost Srbije.

„Pripadnike Vojske krase odanost državi i pozivu i slobodarski duh. Građani Srbije nam veruju, a u svetu cene našeg vojnika, podoficira i oficira“, rekao je Diković na centralnoj svečanosti povodom Dana obeležavanja VS u Kruševcu.

Svečanost je počela počasnom artiljerijskom paljbom, a u svečanom defileu u centru grada učestvovale su elitne jedinice Vojske Srbije: vazduhoplovni, pešadijski i motorizovani ešeloni.

Posebnu pažnju posetilaca privukla je Garda Vojske Srbije, prikazujući „egzercir“, veštinu rukovanja oružjem. Posebno atraktivan bio je i nastup pripadnika 63. padobranske jedinice, članova „nebeskih vidri“, skokovima sa 1500 metara.

Obeležavanju Dana Vojske Srbije u Kruševcu, prisustvovali su i: predsednik Vlade Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, brojni ministri i državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora. Na centralnoj bini, osim državnog i vojnog vrha bili su i gradonačelnik Kruševca Bratislčav Gašić sa saradnicima, brojni gosti iz Rasinskog okruga i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Svečanost je završena obilaskom izložene vojne opreme i naoružanja.

Pogledajte galeriju:

 

Pogledajte video:

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply