Da li se nasilje u porodici kažnjava?

nasilje

U Rasinskom okrugu drastično je povećan broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici, dok su u dva slučaja porodične svađe završene smrtnim ishodom. Samo u Kruševcu broj prijavljenih slučajeva nasilja je udvostručen.

nasilje

Policija je nedavno uhapsila S. Z. (19) iz okoline Kruševca jer je nekoliko dana uzastopno tukao majku i sestru, što je jedan od retkih slučajeva u kojim se nasilnik našao iza brave. U 2011. i 2010. godini prijavljeno je po 19 slučajeva porodičnog nasilja, a prošle godine, prema podacima Policijske uprave u Kruševcu, 34 slučaja.

– Centru za socijalni rad u Trsteniku prijavljen je 131 slučaj nasilja u porodici. Nažalost, bez obzira što se radi o situacijama kada bi sud trebalo da urgentno reaguje i sankcioniše nasilnik, nismo imali nijednu meru izrečenu od suda – objašnjava direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku Dragojlo Minić.

U Hitnoj pomoći kažu da često imaju pacijente koji su žrtve porodičnog nasilja.

– Nedavno smo imali pacijentkinju od 35-36 godina kojoj je čitava strana tela bila modra, a imala je i povrede na glavi. Verovatno je bila šutirana i gažena, ali su i ona i otac uporno ponavljali da je pala niz stepenice. Uz puno ubeđivanja pristala je da ostane na odeljenju i da slučaj prijavi policiji – pričaju u službi Hitne pomoći.

Situacija u Trsteniku je još alarmantnija.

Zabeležena su i dva ubistva nakon porodičnih razmirica. Početkom juna prošle godine Rade S. (32) iz sela Stragari kod Trstenika je nakon žučne svađe hicem iz krateža ubio oca Živorada S. (63). Rođaci kažu da su se otac i sin i ranije svađali i da je pokojni Živorad pod dejstvom alkohola maltretirao Radeta i suprugu Ljubinku. Početkom jula u selu Vratare kod Kruševca Bojan Đ. (31) je nakon svađe nekoliko puta građevinskom teslom udario u glavu oca Milivoja (58). Od zadobijenih povreda Milivoje je preminuo u niškom Kliničko-bolničkom centru. I ovom ubistvu prethodile su porodične nesuglasice i upotreba alkohola.

Ubicama Radetu S. i Bojanu Đ. Viši sud u Kruševcu je nedavno izrekao prvostepenu presudu. Obojica su osuđeni na po četiri godine zatvora zbog ubistva na mah. Psiholog i porodični terapeut Dobrivoje Mladenović kaže da se Porodičnom edukativnom centru za pomoć se obratilo 188 porodica.

– Najstrašnije stvari se dešavaju među najbližima. Nasilje je postalo način ponašanja koji se toleriše. Mnoge nesuglasice su posledica odnosa roditelja prema deci jer su bili nebrižljivi prema njima dok su bili mali. Mnogi se ne snalaze u svojim roditeljskim ulogama.Socijalni momenat ne mora da bude najvažniji jer ima mnogo siromašnih porodica gde nema nasilja a kamoli ubistava. Beda ih upućuje jedne na druge – objasnio je Mladenović za Blic.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply