Da li radnici Trajala ostaju bez posla posle raskida ugovora o privatizaciji?

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/09/28/956841/trajal2.jpg

DRŽAVA RASKIDA UGOVOR SA BUGARIMA? – Radnici „Trajal Korporacije“ zabrinuti su za svoju budućnost nakon učestalih najava poslednjih dana da će biti raskinut ugovor sa većinskim vlasnikom, bugarskom kompanijom „Brikel„. U poslovodstvu nemaju nikakve konkretne informacije, dok je Saša Radulović, ministar privrede, prošle sedmice najavio da će privatizacija biti preispitana do kraja godine.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/09/28/956841/trajal2.jpg

Sve zaposlene u „Trajalu“ iznenadila je izjava gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića da su se „stekli uslovi da privatizacija bude poništena i da se to može dogoditi već u četvrtak“.

– Zatečeni smo takvom izjavom, jer nam niko nije ništa nagovestio. Generalni direktor Ilijan Petrov je u Bugarskoj. U Kruševac će doći u utorak, a kada je čuo o čemu se radi, bio je šokiran. Kontaktirali smo i ministarstvo privrede i tamo nisu mogli da nam potvrde da će ugovor biti raskinut u četvrtak. – zbunjeni su u rukovodstvu „Trajala“.

Slično reaguju i radnici ovog preduzeća.

– Raskid ugovora je nešto na čemu već duže vreme insistiramo, a sada je počelo i zvanično da se priča o tome. Na poslednjoj sednici Skupštine akcionara „Trajala“, koja je održana sredinom oktobra, bilo je reči o raskidu, ali bez konkretnih rokova. Očekujemo da dobijemo odluku komisije koja je vršila kontrolu. Za sada nismo dobili ništa zvanično iz Agencije za privatizaciju. – kaže Dragiša Milojević koji predstavlja 9.000 malih akcionara u skupštini preduzeća.

PROČITAJ JOŠ:  GRAĐANI RASINSKOG OKRUGA PRIMAJU SKORO NAJMANJE PLATE U SRBIJI: Na 22. mestu od ukupno 24. okruga po prosečnim primanjima građana, zvanično objavljeni podaci Zavoda za statistiku

Trajal“ je decembra 2006. godine prodat bugarskoj kompaniji „Brikel“ kontroverznog biznismena Hriste Kovačkog za 12.250.000 evra. Kupac je preuzeo obavezu da investira 25 miliona evra u „Trajal“ i ova tačka ugovora je najspornija i mogla bi da posluži kao povod za raskid ugovora.

– Navodno je do sada investirano 23 miliona evra, ali su kao investicije prikazivane stvari koje nemaju veze sa tim. Pitamo se i gde su otišle pare od prodaje fabrike u Dedini „Kuperu“? – priča Milosav Vukojičić, predsednik Sindikata „Trajala“.

Fabrika autoguma je prošle godine prodata kompaniji „Kuper“ za 11 miliona evra, a od tog iznosa 3,3 miliona evra trebalo je da bude investirano u opremu za proizvodnju autoguma.

Račun „Trajala“ je blokiran od strane Poreske uprave. Vlasnička struktura preduzeća nije u potpunosti definisana. Država od prošle godine raspolaže sa 27% kapitala, Fond Pio ima 16% kapitala, a mali akcionari 1,7%. Deo vlasništva pripada komercijalnim bankama. Najveći poverilac „Trajala“ je država.

Trajal“ je najveće preduzeće u Kruševcu i trenutno ima oko 1.650 zaposlenih u četiri celine – FTIP, Fabrika detonita, Fabrika zaštitnih sredstava i Fabrika pneumatika za dvotočkaše u Ćićevcu. Procenjuje se da će država nakon raskida ugovora sa Bugarima podeliti „Trajal“ i fabrike pojedinačno ponuditi na prodaju. „Kuper Tajrs“ je odmah po dolasku u Kruševac izrazio interesovanje za FTIP i mešaonu, a kao mogući kupac pominje se kompanija iz Turske.

PROČITAJ JOŠ:  GRAĐANI RASINSKOG OKRUGA PRIMAJU SKORO NAJMANJE PLATE U SRBIJI: Na 22. mestu od ukupno 24. okruga po prosečnim primanjima građana, zvanično objavljeni podaci Zavoda za statistiku

 

Izvor 037 Info net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply