Centralna proslava Dana Vojske u Kruševcu

Vojna parada

Kruševac je domaćin centralne proslave Dana Vojske. Defile, izložbe, diplomate i najviši državni zvaničnici – tako ukratko izgleda ceremonija za koju su pripadnici Vojske Srbije obavljali intenzivne pripreme poslednjih desetak dana

Vojna parada

Načelnik odeljenja u Generaklštabu Vojske Srbije, pukovnik Sreten Egerić, rekao je da je u celu aktivnost uključeno oko 1.900 vojnika i oko 120 motornih vozila sa područja cele Srbije, kao i 20-tak aviona.

Centralna svečanost u 11 sati započeće počasnom artiljerijskom paljbom u kasarni Car Lazar, sviraće Vojni orkestar, biće organizovan defile kroz glavnu gradsku ulicu, ešalon garde će prikazati egzecir (čast da bude komandir egzercira pripala je našem sugrađaninu, poručniku Đorđu Simiću), a predviđen je i prikaz sposobnosti padobranaca specijalne jedinice.

– Egzercir je dosta komplikovan i složen, a uvežbavanje zahtevno. Za ovaj egzercir smo utrošili zadnja 2 i po meseca svakodnevnog uvežbavanja, koja traju i do 6 sati dnevno – kaže poručnik Đorđe Simić, komandir egzercira Garde Vojske Srbije.

Od 2010. Garda Vojske Srbije, izvodi egzercire na trgovima širom Srbije, kao i na svečanostima povodom Dana državnosti, Dana Vojske Srbije i promocije oficira ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Na devet lokacija, među kojima i na platou ispred Doma sindikata, izloženi su naoružanje i vojna oprema.

Za građane koji će prisustvovati centralnoj manifestaciji pripremljeno je oko 5.000 porcija vojničkog pasulja i oko 1.000 porcija peciva.
Ovo je druga po redu centralna manifestacija obeležavanja Dana Vojske u Srbiji koja se održava van beograda. Prošle godine domaćin ovakve vojne parade bio je Leskovac.

Zabrana saobraćaja u ulicama koje gravitiraju centru grada, važi i na dan centralne prolave. Jugoprevoz Kruševac uvodi besplatne linije na području Rasinskog okruga. U 8:30 autobusi polaze iz Aleksandrovca, Trstenika, Varvarina, Ćićevca, Brusa kao i iz Ribarske Banje, Konjuha, sela Stanci, Buci, Cerove, i Zdravinja. Povratak je u 15:15 sa autobuske stanice u Kruševcu.

Načelnik uprave Vojske Srbije za operativne poslove, komandant centralne svečanosti dana vojske, general Jondić, podsetio je nedavno da se Dan Vojske Srbije obeležava od prošle godine i da je izabran 23. april u spomen na Drugi srpski ustanak. Zbog obaveza najvišeg državnog vrha, čiji se dolazak očekuje, velikog broja stanovmika Rasinskog okruga, odabrano je da se Dan Vojske obeleži u subotu 20. aprila.

– Kruševac je u ovom trenutku najbolji izbor za domaćina, prevashodno zbog njegove istorije i posebne simobilike u ovom trenutku i ja se zahvaljujem na svim uslovima koje ste nam pružili. Takođe, ovo je jedan vid promocije vašeg grada u nacionalnim okvirima – izjavio je general Jondić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply