Cena vrtića i dalje nezakonito ostaje visoka! Borba za nižu cenu vrtića.

Cena vrtića u Kruševcu

Skoro smo pisali o cenama vrtića koje roditelji plaćaju za svoju decu u ustanovi Nata Veljković. Danas smo dobili pismo od posetioca našeg sajta koje objavljujemo u celini, a odnosi se na cenu vrtića koja je visoka i nije u skladu sa Zakonom. Pismo sadrži i smernice za borbu za nižu cenu vrtića, a najavljena je i tužba protiv Nate Veljković za povraćaj nelegalno naplaćenog novca, sa kamatom.

Cena vrtića u Kruševcu

Poštovani,

Objavite ovo kako bi se sugrađani informisali, pogotovo oni koji svojoj deci plaćaju vrtić u ustanovi Nata Veljković u Kruševcu, a koji su sigurno nezadovoljni visokom cenom koju plaćaju.

Prema Zakonu o Osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u jednoj tački piše da je cena vrtića maksimalno 20% od ekonomske cene.

Ustanova Nata Veljković ovaj zakon ne priznaje, s obzirom da je roditelje podelila u više grupa: prva plaća više od 10 000, druga više od 6 000 dinara itd. Na koji način se računa ovaj iznos? S obzirom da je cena za svako dete ista, valjda?!

Po tumačenju Ustavnog suda Srbije sve lokalne samouprave i lokalne dečije ustanove koje rukovode vrtićima su u obavezi da od 01.01.2015. godine usklade cene vrtića prema važećem Zakonu. Hoće li, i kada će se cene vrtića u Kruševcu smanjiti?

Održaće se i Skupština grada Kruševca. Na toj Skupštini nema tačke dnevnog reda koja bi se pozabavila ovim pitanjem. Da li treba čekati neku narednu Skupštinu? Ili možda još gore, čekati do sledeće godine kako bi se izvršila preraspodela novca iz Budžeta?! Za to vreme plate su smanjene, cene ostale visoke, svakodnevno nešto poskupljuje a vlast ne interesuje da poštuje Zakon.

Nepoštovanjem Zakona ustanova Nata Veljković krši Zakon, pa će svi oštećeni roditelji moći da tuže ustanovu i zatraže povraćaj nelegalno naplaćenog novca, ali će novac vratiti sa kamatom.

Na Fejsbuku su se roditelji organizovali i kreirali grupu Harač za obdanište (vrtić, predškolska ustanova) u kojoj se svakodnevno objavljuju tekstovi o ovom problemu. Tu se može videti da su Beograd i Kragujevac već prilagodili cene kako bi bile u skladu sa Zakonom. Dok je Kruševac jedan od retkih većih gradova u Srbiji koji ne poštuje Zakon. Na ovoj Fejsbuk stranici postoji i kontakt osobe iz Kruševca koja se bavi sa ovim problemom. Pa ukoliko i vi smatrate da ste oštećeni kontaktirajte osobu sa te stranice kako bi se udružili i rešili naš problem visokih cena vrtića. Jer samo udruženim snagama se možemo izboriti da vlast preduzme neke korake kako bi se poštovao Zakon i smanjila cena vrtića.

Pošto nas ima dosta koji smo nezadovoljni i oštećeni, pozivam sve roditelje da se priključe pomenutoj stranici, kontaktiraju osobu sa stranice (a možemo kreirati i našu stranicu) pa ćemo se organizovati i podneti grupnu tužbu za povraćaj novca.

Unapred hvala.

 

Roditelj koji ima decu u vrtiću u Kruševcu

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply