Burići iz Modrice, brend u kome se čuvaju svetska pića, zanat kojim se bavi pola sela!

OD SRPSKE RAKIJE PREKO FRANCUSKOG KONJAKA DO AUSTRALIJSKOG VINA: Ova pića imaju imaju nešto zajedničko – burad iz Modrice

Cvetkovići

Foto: RTS/Printscreen

Srpska šljivovica, francuski konjak i australijsko vino možda imaju nešto zajedničko – burad proizvedenu u selu Modrica kod Kruševca.

To selo ispod Jastrepca čuveno je po pinterima. Burad se pravi u više od 20 zanatskih radionica i izvozi širom sveta.

Pod istim krovom četiri generacije, devetočlano domaćinstvo Cvetkovića. Svi žive isključivo od bačvarsko-kačarskog zanata. Nikola i Aleksandar su među najmlađim pinterima u Srbiji.

– Posao ima dosta veliku perspektivu, ali mladi ljudi se ne odlučuju da krenu tim poslom jer je fizički malo težak, puno je mašinskih operacija koje se ne uče lako i brzo – kaže Nikola Cvetković.

Nikola Cvetković

Nikola Cvetković
Foto: RTS/Printscreen

– Hrast, najbolji je hrast kitnjak. Njega nabavljamo sa Jastrepca, pošto nam je tu dostupan, blizu je našeg sela – dodaje Aleksandar Cvetković.

Cvetkovići mesečno naprave oko 70 buradi, zapremine od pet do 600 litara. Ranije su svoje proizvode prodavali po republikama nekadašnje Jugoslavije, a od pre sedam godina izvoze širom sveta.

– Krenulo je, otvorilo se tržište na zapad, čak i taj istok i Rusija ide, ide i Australija – ističe Dušan Cvetković.

Dušan Cvetković

Dušan Cvetković
Foto: RTS/Printscreen

Burad iz Modrice tražena su i na probirljivom francuskom tržištu. Svako treće bure iz ove zanatske radionice se izveze, od čega je godišnja zarada oko 100.000 evra. Porodični posao započeo je deda Krana pre 70 godina.

– Na vatru se isto svijalo i pre i sad. E sad, mašina je ubrzala proizvodnju. Deljalo se pre ručno. Praviš bure za tri dana, a sad za dan – objašnjava Hranislav Krana Cvetković.

Od proizvodnje buradi u Modrici živi i porodica Lazarević, čiji su proizvodi postali brend širom Evrope.

Cvetkovići

Cvetkovići
Foto: RTS/Printscreen

– Mora iz šume da kupimo trupac, to da izrežemo, da se to osuši, mora to da odleži na kiši, suncu, na snegu, da se osuši bar dve godine – naglašava Dragiša Lazarević.

– To je tradicija, već možda 500 godina. Znači stari majstori se zvali pinteri ili proizvođači buradi – zaključuje Milovan Lazarević.

Za pintere ne postoji škola, to je zanat koji se uči od majstora i prenosi sa kolena na koleno u Modrici, već vekovima.

Izvor: Srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/od-srpske-rakije-preko-francuskog-konjaka-do-australijskog-vina-ova-pica-imaju-imaju-nesto-2020-10-08

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply