Bratislav Gašić u novom Upravnom odboru Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED-u

UCESNICI

Skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj izabrala je novi devetočlani Upravni odbor koji će u naredne četiri godine voditi NALED * U Upravnom odboru i gradonačelnik Kruševca

UCESNICI

U novi UO, glasovima članova Alijanse, imenovani su Ernst Bode, generalni direktor Meser Tehnogasa, Mihailo Janković, generalni direktor kompanije Knjaz Miloš, Miroslav Miletić generalni direktor Bambija, Ramon Vajdinger, generalni direktor Koka-Kola Helenik, Vladan Atanasijević, direktor integracionih sistema u kompaniji Aseko SEE, Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca, Nemanja Delić, gradonačelnik Sombora, Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot i Ana Brnabić, izvršni direktor Peksim fondacije.

U novom UO našlo se pet članova iz redova privrede, tri člana iz redova lokalnih samouprava i jedan član iz redova nevladinih organizacija. Oni će na prvoj sednici izabrati predsednika Upravnog odbora, koji će biti iz redova privrede.

Skupština je takođe izabrala i novi sastav Nadzornog odbora u kojem su ostali predsednik Dilojta Dragan Djuričin, direktor agencije Reprezent Borislav Miljanović i generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović, a novi članovi su predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke Svetlana Tolmačeva i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Nakon održane sednice Skupštine, na svečanoj ceremoniji u Kamenoj sali Ministarstva finansija i privrede, odlazeći predsednik UO Vladimir Čupić čestitao je novoizabranim članovima i istakao da je pred njima težak zadatak da učine NALED nezaobilaznim sagovornikom Vlade i državnih institucija na svaku temu koja se tiče lokalnog ekonomskog razvoja i boljih uslova poslovanja. On se zahvalio članovima NALED-a, Vladi Srbije, Delegaciji EU, USAID-u i GIZ-u, kao i medijima, na dosadašnjoj podršci i saradnji i istakao da NALED ima još puno ideja i predloga za Vladu posebno u predstojećim reformama radnog zakonodavstva i sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić zahvalio se NALED-u na predlozima za reforme koje je dobijao još od osnivanja Alijanse i podsetio da je prošle godine na osnovu tih predloga došlo do ukidanja 138 parafiskalnih nameta. On je posebno istakao da su predlozi NALED-a, usmereni na lokalni nivo, pomogli onim predsednicima opština koji su poslušali te predloge, da privuku značajan broj investicija. Dinkić je pohvalio i istraživanje stavova privrede koje NALED kvartalno sprovodi i u kojem privrednici ocenjuju dosadašnji rad ministara istakavši da je važno da Vlada i na taj način bude u kontaktu sa privredom.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je NALED posebna i jedinstvena organizacija jer okuplja sva tri sektora društva (privatni, javni i civilni) što je veoma važno za ekonomski razvoj. On je naglasio da je u tom pravcu Alijansa puno postigla na lokalnom nivou. Kao neke od ključnih izazova u narednom periodu za Srbiju Dežer je istakao izmene Zakona o radu i smanjenje sive ekonomije i izrazio uverenje da NALED može da ponudi Vladi svoju ekspertizu po tim pitanjima.

Direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric podsetila je prisutne da su NALED i Američka agencija za međunarodni razvoj do sada realizovali veliki broj projekata za unapređenje privrednog ambijenta među kojima su Certifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, Siva knjiga birokratskih procedura, Barometar propisa, Regulatorni indeks Srbije, kampanja Pitajte kada i druge. Ona je istakla da je od osnivanja NALED-a 2006. malo ko mogao da zamisli da će ova organizacija izrasti u najveću-privatno javnu asocijaciju u Srbiji, koja okuplja 170 članova. Kristof Ajhen, sekretar za ekonomsku saradnju u ambasadi Nemačke, dodao je da je NALED važan deo društva u Srbiji koji ima snažan glas. On je istakao da ne bismo mogli da zamislimo izgradnju boljeg poslovnog ambijenta i kontrolu rada Vlade bez Sive knjige i sličnih projekata Alijanse.

Na ceremoniji su uručena i posebna priznanja članovima prethodnog Upravnog odbora, za njihov doprinos razvoju NALED-a. Priznanja su dobili generalni direktor kompanije Nimaks Vladan Maksić, direktor ITM grupe Toplica Spasojević i predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adria banke Vladimir Čupić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply