Bratislav Gašić gradi crkvu na Bagdali, crkveni kompleks će se prostirati na 2 hektara

Na brdu Bagdala iznad Kruševca pre nekoliko dana započela je izgradnja crkve koju će finansirati porodica ministra odbrane Bratislava Gašića.

Porodica Gašić je pronašla i platila izvođača radova

Polaganje kamena temeljca i osveštavanje temelja crkve planirano je za prvi dan Vaskrsa.

Na Bagdali je planirana izgradnja crkvenog kompleksa na površini od dva hektara. Pre dve godine izgrađena je kopija Njegoševe kapele koju je sa 50.000 evra finansirao Ljubomir Ćurčić, biznismen iz Rusije.

– Da bi se na Bagdali služila liturgija, potrebna nam je malo veća crkva, do 80 kvadrata. Porodica Gašić se ponudila da bude priložnik ove crkve, a ispred porodice Eparhiji kruševačkoj obratio se ministar Gašić. Porodica Gašić je pronašla izvođača radova i ona će ga isplatiti što nama znatno olakšava posao. Svi papiri se vode na Srpsku pravoslavnu crkvu jer crkva, kada bude završena, ostaje u njenom vlasništvu – objašnjava za „Blic“ protojerej stavrofor Dragi Veškovac.

On dodaje da crkva „nema pravo da odbije onoga ko želi da bude ktitor bilo da je reč o predsedniku, ministru ili običnom građaninu“. U Kruševcu ima dosta ktitora od kojih su neki anonimni. Polaganje kamena temeljca crkve na Bagdali i osveštavanje planirano je na Vaskrs.

Radove na crkvi na Bagdali izvodi preduzeće „Vlasinac Igda“ koje je već sagradilo desetak crkava u Kruševcu i okolini.

– Teško je reći koliko će izgradnja ove crkve koštati jer se radi u etapama. Crkve u Globoderu i Šašilovcu koštale su oko 15.000 evra, dok je ova manja. Po veličini je slična crkvi u krugu bolnice. Moja firma je projektovala crkvu i izvodi radove, a investitor je Eparhija kruševačka – tvrdi Miomir Božilović, vlasnik „Vlasinac Igde“. Međutim, ta suma se odnosi samo na grube radove, jer mnogo više košta unutrašnje uređenje crkve i oslikavanje zidova, kao i izrada i postavljanje zvonika.

Odlikovan: Gašić je za svoja dela 2013. dobio Orden Svetog Save

Bratislav Gašić je još pre dve godine, dok je bio gradonačelnik Kruševca, najavio da će finansirati izgradnju crkve na Bagdali.

– I dok sam bio biznismen, i gradonačelnik, a i danas kao ministar pomagao sam i socijalno ugrožene grupe stanovništva i crkvu. To ću i nastaviti da radim i ubuduće. Posvećen sam ideji da treba pomagati na sve načine kako bi ljudi živeli bolje – kaže ministar Gašić za “Blic”.

Gašić nam je kazao da se na zlurade komentare ne obazire i poručuje svima da umesto što na njih troše energiju, pokažu i urade nešto što će nekome značiti i pomoći.

 

Ktitorstvo treba pozdraviti

Ktitorstvo je sasvim u redu i iza toga ne moraju da budu loši motivi. To da li je ktitor neki funkcioner ili državnik ne bi trebalo ni da ga kvalifikuje, ali ni da ga diskvalifikuje. Motivi mogu da budu razni, od iskrenog ubeđenja, da se pomogne i učini dobro delo, ali ponegde ima i toga da se na ovaj način ovekoveči ime određene osobe. Treba pozdraviti svako graditeljstvo – kaže za „Blic“ verski analitičar Živica Tucić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply