Bračni par, UMETNICI IZ KRUŠEVCA: Od knjiga prave umetnička dela, daju im novi život

REMEK-DELA ODKNjIGA KOJE VIŠE NIKO NE ŽELI: Neverovatna kreativnost mladog bračnog para Joksimović iz Kruševca

РЕМЕК-ДЕЛА ОДКЊИГА КОЈЕ ВИШЕ НИКО НЕ ЖЕЛИ: Невероватна креативност младог брачног пара Јоксимовић из Крушевца

KRUŠEVLjANI Mirjana (29) i Mladen Joksimović (27) iz Kruševca spasli su stotine knjiga koje su odavno izgubile čitaoce i to čine na najoriginalniji način: od požutelih stranica preživelih izdanja prave unikatna remek-dela.

Tehnika buk-folding (savijanje knjiga) oživljava literaturu koju je pregazio istorijski trenutak.

U ovom slučaju, to su, pre svega, „priručnici“ iz oblasti samoupravljanja, kraći istorijati FNRJ, Titove biografije koje su u doba kabastih regala samo popunjavale police…

– Mirjana obožava da čita i kada sam prvi put na osnovu nekih slika na internetu napravio jednu takvu ukrasnu dekoraciju za njen rođendan, oduševljeno je počela da istražuje tehnike buk-foldinga – priča Mladen Joksimović. – Kako smo oboje kreativni, a Mirjana i sjajno slika, za manje od tri godine uspeli smo da savladamo i različite načine rada: savijanje i sečenje stranica, a ona je i osmislila autentičnu, kombinovanu tehniku sa još dosta specifičnosti.

Joksimovići nisu želeli da nauče „zanat“ iz komercijalnih tutorijala, već su se izveštili na osnovu modela umetnika iz Nemačke, Amerike, Engleske…

PROČITAJ JOŠ:  FESTIVAL srednjoškolskog teatra Tin-fest ove godine se oderžava od 12. do 16. aprila u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac

– Proces počinje od jednodimenzionalnog crteža, na kome predstavljamo celu ideju – kaže Mirjana. – U sledećoj fazi se pravi šablon od tog crteža, zatim se numerišu stranice po šablonu i počinje savijanje, odnosno sečenje. Poslednja faza je i najjednostavnija. Važno je da imate ideju i da osim dara, budete i maksimalno strpljivi i predani.

TALENAT ZA UMETNOST

IAKO su postali majstori pravljenja autentične dekoracije od knjiga, ni Mirjana ni Mladen se nisu školovali za bilo koju vrstu umetnosti. Oboje su niški diplomci: Mirjana je master turizmolog, sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom i radi u knjigovodstvenoj agenciji, a Mladen, strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, kontrolor je sirovina u fabrici „Kromberg i Šubert“.

Neobični ukrasi nastaju uz ništa manje običan „alat“: deo stare drvene šnale za kosu, lenjir, manja „spravica“ za sređivanje zanoktica i makaze za papir.

– Knjige za koje već imamo šablon možemo napraviti i za dva dana, dok u situacijama kada krećemo „iz početka“, može, kod komplikovanijih izazova cela izrada potrajati i dve nedelje – objašnjava Mladen.

Foto S. Babović

Rođenje i krštenje dece, venčanja, godišnjice veze i braka, samo su neke od naručenih želja, od kojih je nastala ukrasna knjiga. Materijal su u početku nabavljali putem interneta.

PROČITAJ JOŠ:  FESTIVAL srednjoškolskog teatra Tin-fest ove godine se oderžava od 12. do 16. aprila u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac

– Naručivali smo knjige koje su prodavci oglašavali i verovatno ih spasavali od sigurnog smetlišta – govori Mirjana. – Onda smo upoznali divnog kolekcionara iz Kruševca, trgovačkog putnika u penziji sa više od 7.000 naslova i od njega kupujemo knjige.

Više vremena za rad u onlajn suvenirnici ima Mirjana, koja je trenutno na najlepšem, trudničkom bolovanju. Radna soba gde nastaju originalni predmeti, uskoro će postati dečja. Joksimovići sanjaju i otvaranje originalne poklon-prodavnice sa knjigama koje su trajno sačuvali i dali im nov smisao i lepotu.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/925157/remek-dela-odknjiga-koje-vise-niko-zeli-neverovatna-kreativnost-mladog-bracnog-para-joksimovic-krusevca

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply