Bračni par, UMETNICI IZ KRUŠEVCA: Od knjiga prave umetnička dela, daju im novi život

REMEK-DELA ODKNjIGA KOJE VIŠE NIKO NE ŽELI: Neverovatna kreativnost mladog bračnog para Joksimović iz Kruševca

РЕМЕК-ДЕЛА ОДКЊИГА КОЈЕ ВИШЕ НИКО НЕ ЖЕЛИ: Невероватна креативност младог брачног пара Јоксимовић из Крушевца

KRUŠEVLjANI Mirjana (29) i Mladen Joksimović (27) iz Kruševca spasli su stotine knjiga koje su odavno izgubile čitaoce i to čine na najoriginalniji način: od požutelih stranica preživelih izdanja prave unikatna remek-dela.

Tehnika buk-folding (savijanje knjiga) oživljava literaturu koju je pregazio istorijski trenutak.

U ovom slučaju, to su, pre svega, „priručnici“ iz oblasti samoupravljanja, kraći istorijati FNRJ, Titove biografije koje su u doba kabastih regala samo popunjavale police…

– Mirjana obožava da čita i kada sam prvi put na osnovu nekih slika na internetu napravio jednu takvu ukrasnu dekoraciju za njen rođendan, oduševljeno je počela da istražuje tehnike buk-foldinga – priča Mladen Joksimović. – Kako smo oboje kreativni, a Mirjana i sjajno slika, za manje od tri godine uspeli smo da savladamo i različite načine rada: savijanje i sečenje stranica, a ona je i osmislila autentičnu, kombinovanu tehniku sa još dosta specifičnosti.

Joksimovići nisu želeli da nauče „zanat“ iz komercijalnih tutorijala, već su se izveštili na osnovu modela umetnika iz Nemačke, Amerike, Engleske…

– Proces počinje od jednodimenzionalnog crteža, na kome predstavljamo celu ideju – kaže Mirjana. – U sledećoj fazi se pravi šablon od tog crteža, zatim se numerišu stranice po šablonu i počinje savijanje, odnosno sečenje. Poslednja faza je i najjednostavnija. Važno je da imate ideju i da osim dara, budete i maksimalno strpljivi i predani.

TALENAT ZA UMETNOST

IAKO su postali majstori pravljenja autentične dekoracije od knjiga, ni Mirjana ni Mladen se nisu školovali za bilo koju vrstu umetnosti. Oboje su niški diplomci: Mirjana je master turizmolog, sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom i radi u knjigovodstvenoj agenciji, a Mladen, strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, kontrolor je sirovina u fabrici „Kromberg i Šubert“.

Neobični ukrasi nastaju uz ništa manje običan „alat“: deo stare drvene šnale za kosu, lenjir, manja „spravica“ za sređivanje zanoktica i makaze za papir.

– Knjige za koje već imamo šablon možemo napraviti i za dva dana, dok u situacijama kada krećemo „iz početka“, može, kod komplikovanijih izazova cela izrada potrajati i dve nedelje – objašnjava Mladen.

Foto S. Babović

Rođenje i krštenje dece, venčanja, godišnjice veze i braka, samo su neke od naručenih želja, od kojih je nastala ukrasna knjiga. Materijal su u početku nabavljali putem interneta.

– Naručivali smo knjige koje su prodavci oglašavali i verovatno ih spasavali od sigurnog smetlišta – govori Mirjana. – Onda smo upoznali divnog kolekcionara iz Kruševca, trgovačkog putnika u penziji sa više od 7.000 naslova i od njega kupujemo knjige.

Više vremena za rad u onlajn suvenirnici ima Mirjana, koja je trenutno na najlepšem, trudničkom bolovanju. Radna soba gde nastaju originalni predmeti, uskoro će postati dečja. Joksimovići sanjaju i otvaranje originalne poklon-prodavnice sa knjigama koje su trajno sačuvali i dali im nov smisao i lepotu.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/925157/remek-dela-odknjiga-koje-vise-niko-zeli-neverovatna-kreativnost-mladog-bracnog-para-joksimovic-krusevca

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply