Bivši radnici ugašenog KPZ Trstenik traže pravdu

Trstenik

Odbornici Skuppštine Opštine Trstenik su 31. decembra doneli odluku o likvidaciji Kulturno – prosvetne zajednice, ali tri meseca nakon tog čina deo bivših radnika još uvek nije definisao svoj status.

Trstenik

 

– Odluka o likvidaciji je doneta protivzakonito, bez mišljenja sindikata i bez definisanja statusa zaposlenih. Troje bivših radnika je prebačeno u Centar za kulturu pri Narodnom univerzitetu, dok je sedmoro ljudi ostalo na ulici. Već tri meseca nemamo overene knjižice i socijalno, ne možemo na Tržište rada. U vreme likvidacije koleginica Maja Čajetinac je bila na trudničkom bolovanju, jedan kolega na operaciji pluća, a ja na operaciji srca. Isplatili su nam neke otpremnine, ali nije ispoštovan zakon prema kojem nam sleduje 50% od prosečne republičke plate puta godine staža. KPZ je ugašen i tu povratka nema, ali tražimo rešenje svog statusa ili pravičnu nadoknadu. – kaže književnik Radošin Zajić.

Zajić dodaje da je KPZ godinama uspešno organizovala brojne programe, pored ostalih i „Jefimijine dane“, a nekoliko radnika ove ustanove su članovi Udruženja književnika Srbije.

Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, kaže da je pre reč o „transformaciji nego o likvidaciji“.

– Procenili smo da nam nije potrebno toliko ustanova u kulturi i odlučili da deo zaposlenih u KPZ pređe u Centar za kulturu. Predlog ko će preći dala je bivša direktorka. Troje radnika je imalo ugovore koji nisu obnovljeni. Postoji neslaganje oko toga kolika otpremnina treba da bude isplaćena bivšim radnicima zbog različitog tumačenja zakona. Što se tiče Radošina Zajića i Veroslave Jovanović, ja sam već razgovarao sa njima i učiniću sve da im pomognem. – ističe Aleksić.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply