Bioskop Kruševac repertoar: film “Falsifikator“

falsifikator

Falsifikator je srpski igrani film iz 2013. godine. Režirao ga je Goran Marković, po scenariju koji je napisao zajedno sa Tihomirom Stanićem. Film je snimljen u produkciji Drina fima iz Beograda i Balkan filma iz Kozarske Dubice, a u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske. Film se bavi vremenskim periodom kada, prema mišljenju režisera Gorana Markovića, počinje raspad Jugoslavije.

falsifikator

Film se, prema mišljenju režisera Gorana Markovića, bavi vremenskim periodom kada počinje raspad Jugoslavije.

Početkom leta ’68. godine odigrala su se dva važna događaja koja su uzdrmala tu, naizgled idealnu državu: studentske demonstracije protiv režima Josipa Broza u junu i eksplozija bombe u beogradskom bioskopu „20. oktobar“ u julu, podmetnuta od ustaške emigracije. Obe stvari su u to vreme delovale šokantno i neverovatno. Niko nije mogao ni pomisliti da će se neko buniti protiv Tita, a još manje da će podmetnuti bombu u nekom bioskopu.

Priča u ovom filmu počinje 1968. godine, na početku kraja komunizma. Njen glavni junak Anđelko apsolutno veruje u Jugoslaviju i neizmerno voli njenog vlasnika, Josipa Broza. Iako i sam falsifikator, Anđelko je najnaivniji od svih žitelja te zemlje, koja upravo počinje da podrhtava na lažnim temeljima. Anđelko, jednostavno, ne može ni da zamisli da u tom idealnom svetu postoji neka greška. Baveći se i sam sitnim doradama tog savršenog sveta, on falsifikuje diplome. Radi to bez nagrade i iz čistog osećanja da svako treba da bude srećan. Anđelko, međutim, „od drveta ne vidi šumu“, tj. ne shvata da i sam živi u jednom ogromnom falsifikatu koji se zove Jugoslavija. Kako je njegova falsifikatorska delatnost s jedne strane prilično primitivna, a sa druge strane toliko preterana (on falsifikovanjem diploma želi da popravi sve društvene nepravde), ona mora doživeti krah. Anđelko završava u jednom od najmračnijih zatvora Brozovog režima, u Zenici.

Glavne uloge: Tihomir Stanić
Branka Katić
Dragan Petrović
Sergej Trifunović
Goran Navojec

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply