Biorazgradivi stiropor koji su izumele ekipe iz Kruševca i Knjaževca je najbolja tehnološka inovacija u Srbiji u 2020. godini

Biorazgradivi stiropor najbolja tehnološka inovacija u 2020.
Ilustracija

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Pobednik takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija u 2020. godini„. u kategoriji „Realizovane inovacije“ je tim „Soma“ iz Kruševca i Knjaževca, koji je napravio biorazgradivi stiropor „Bioportin„.
Drugoplasirani je tim „HelikoStop“ sa inovacijom „HerbELIKO“ iz Novog Sada, dok je trećeplasirani tim „Zanus“ iz Valjeva sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

U kategoriji „Inovativne ideje“ nagradu za najbolju studentsku inovaciju dobio je tim „Antikorozivni“ sa invencijom „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozivnih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Takođe, u kategoriji „Inovativne ideje“ nagradu za najbolji srednjoškolski tim dobio je tim „Vah“ Gimnazije „9. maj“ iz Niša za inovaciju „Virtuelna analitička hemija“.

Nagrade je uručila državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović.

Dukić Mijatović je poručila da je u preduzetništvu i inovacijama budućnost i da je važno da to bude implementirano u strateški dokument – strategiju za razvoj nauke, koja će biti usvojena ove nedelje.

– Imaćemo strategiju koja će važiti do 2025. pod motom “Moć znanja“, a kada smo smislili taj moto mislili smo upravo na ovakve inovatore na koje smo danas ponosni – naglasila je ona.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, kao državni projekat, neprekidno se održava od 2005. godine, a od 2007. uključeni su i inovatori iz Republike Srpske. Na prošlogodišnjem takmičenju ukupno je bilo prijavljeno 150 inovativnih rešenja sa ukupno 536 učesnika.

Takmičenje se odvija u organizaciji Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a realizuje ga Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije (PKS) i Radio-televizija Srbije (RTS). Pobednik takmičenja dobio je nagradu u vrednosti od 1.000.000 dinara, dok je ukupan nagradni fond bio 6.000.000 dinara.

Prijavljivanje za 2021. godinu je u toku, a rok za prijavu inovativnih ideja za srednjoškolce i studente je 15. mart, dok je za kategoriju sa realizovanim inovacijama rok 5. maj.

Izvor: Ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/3162261/biorazgradivi-stiropor-najbolja-tehnoloska-inovacija-u-2020

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply