Besplatni udžbenici samo za siromašne osnovce

udzbenici

Besplatni udžbenici neće više biti deljeni svim đacima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, već samo najsiromašnijim, prema predlogu zakona o udžbenicima, kaže Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete.

udzbenici

– U pripremi je potpuno nov zakon, pošto za njim postoji potreba zbog problema u sistemu kad je reč o udžbenicima. Dosadašnji zakon je kršen – istakao je Antonijević. Antonijević je ocenio je da je dosadašnji koncept besplatnih udžbenika državu i poreske obveznike koštao veoma mnogo.

– Deci kojoj je to zaista potrebno, besplatni udžbenici će biti podeljeni, a svaki nastavnik zna socijalnu kartu iz dnevnika, zna se koji je roditelj nezaposlen, koji su roditelji staratelji, razvedeni – istakao je Antonijević. On je rekao da je grad Beograd u ovom slučaju zapravo glavni razlog promene zakona.

– Grad Beograd je udžbenike nabavio van procedure, ne pitajući nastavnike, a svuda u Srbiji nastavnici su oni koji se odlučuju za predloge kompleta udžbenika. U Beogradu su učenici dobili čak dva kompleta, i za prva četiri i od 5. do 8. razreda i to je jedan od glavnih razloga što smo krenuli u korenite promene, jer zakon mora da važi u celoj Srbiji – istakao je on.

 

Uvode đačke kuhinje
Antonijević je najavio i predlog zakona o osnovnoj školi kojim se predviđa uvođenje đačke kuhinje u školama kako bi se smanjile socijalne i klasne razlike. On je rekao će krovni, novi predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja biti u Skupštini Srbije već u maju mesecu ove godine.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply