Austrijska kompanija želi saradnju u oblasti voćarstva – „Darbo“ u poseti Kruševcu početkom 2015.

Početkom naredne godine, predstavnici kompanije „Darbo“ posetiće Kruševac i na licu mesta se upoznati sa svim mogućnostima razvoja proizvodnje, najavljeno je juče prilikom prvog dana dvodnevne posete pokrajini Tirol (Austrija), gradonačelnika Dragog Nestorovića i člana Gradskog veća Zoran Veljković, objavio je zvanični gradski sajt.

U okviru te posete gradski čelnici su razgovarali sa menadžerima austrijske kompanije „Darbo“ u cilju dogovora saradnje i davanje smernica za razvoj i planiranje unapređenja voćarske proizvodnje u Kruševcu i okolini.
Jedan od vlasnika kompanije Adolf Darbo i tehnički direktor Kristijan Huber upoznali su goste iz Kruševca sa istorijatom kompanije i proizvodnim programom. Ovo je jedna od vodećih firmi za proizvodnju džemova, marmelada i voćnih sokova.
– Sagledaćemo sve aspekte i potruditi se da vam pomognemo da u narednom periodu unapredite voćarsku proizvodnju, po propisima koje zahteva Evropska unija. Mi i sada imamo saradnju sa većim brojem firmi iz Srbije, tako imamo pozitivna iskustva – naglasio je Huber.
Gradonačelnik Nestorović se zahvalio na prijemu i gostoprimstvu, sa željom da ova kompanija što pre dođe u Kruševac i upozna se sa potencijalom Kruševca.
– Iskustva ovako velike i renomirane kompanije, stvoriće nam uslove da na kvalitetan način, uz primenu svih standarda EU, povećamo i proširimo proizvodnju u našem kraju. To bi dovelo do povećanja broja novih zasada koji su najtraženiji na tržištu, što samo pokazuje da je lokalna samouprava spremna, da zajedno sa Vladom Republike Srbije, radi na uslovima za unapređenje poljoprivrede – između ostalog rekao je gradonačelnik Nestorović.
Gradski većnik Zoran Veljković, istakao je da bi uvećanjem zasada i povećanjem proizvodnje nominalno dovela i do otvaranja većeg broja hladnjača, što će omogućiti mnogo više mogućnosti za preradu i smeštaj voća, a to bi Kruševac svrstalo u vodeći voćarski region Srbije.
Na kraju razgovora, domaćini su goste iz Kruševca upoznali sa procesom proizvodnje i pokazali paletu svojih proizvoda.
Inače, kompanija „Darbo“ je osnovana 1879. godine, kao porodična firma, a ekspanzija kreće od 1975. godine, tako da danas svoje proizvode planira na preko 60% tržišta Austrije, a veliki deo se i izvozi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply