Arheološka senzacija kod Trstenika: Pronađeno naselje Vinčanske kulture

Arheološka senzacija kod Trstenika: Pronađeno naselje Vinčanske kulture

Arheološka senzacija kod Trstenika: Pronađeno naselje Vinčanske kulture – Ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je deo većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture

Arheološka senzacija kod Trstenika: Pronađeno naselje Vinčanske kulture

U organizaciji Muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu Trstenik, nakon višedecenijske pauze, nastavljena su arheološka istraživanja neolitskog lokaliteta „Šljivik“ u selu Stragari kod Trstenika.

Tokom oktobra i novembra meseca, u okviru petnaest radnih dana, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je deo većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture.

Do pokretanja dva istraživačka sektora, površine oko 40 kvadratnih metara, došlo se na osnovu rezultata geofizičkih merenja Rudarsko-geološkog fakulteta.

Tom prilikom, na dubini od 30 centimetara, potvrđeni su delovi nadzemnog stambenog objekta, koji je, po svemu sudeći, imao pravougaonu formu i orijentaciju severozapad-jugoistok, po dužim stranama.

Jelena Vukčević, rukovodilac muzeja u Trsteniku rekla je da je nalazište od nemerljivog značaja za opštinu Trstenik.

„Posle skoro trideset godina, ponovo su nastavljena arheološka ispitivanja na neolitskom lokalitetu „Ssljivik“. Sada kada smo potpuno sigurni da je ovde postojalo naselje, možemo da planiramo i otvaranje arheološkog parka. To bi bila replika neolitskog naselja, koje bi bilo jako interesantno učenicima i turistima“, rekla je Vukčević.

Wikipedia, Vinčanska kuća

 

Foto: Wikipedia, Vinčanska kuća

Ona je objasnila da su u naselju koje su pronašli, uglavnom živeli ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom, i nisu bili ratnici. A o tome svedoce ostaci odeće i oruđa.

Prateći pokretni inventar koji su činili delovi kuhinjske grnčarije, kultne posude, ribarski tegovi, kao i veća količina životinjskih ostataka, odgovara starijoj fazi Vinčanske kulture.

Za narednu sezonu planiran je nastavak geofizičkih istraživanja koja će otvoriti put arheološkim iskopavanjima većeg obima.

Izvor: Pressonline.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply