ALARMANTNO – U bolnici je čekanje višečasovno, a pregled se zakazuje mesecima unapred

Gužve u kruševačkoj bolnici postale su nepodnošljive. Satima se čeka na pregled kod lekara, a zakazivanje je mesecima unapred.

Na ortopediju pacijanti dolaze u šest sati ujutro

– Supruga je po podne odvela ćerkicu na kontrolu jer je polomila prst, ali joj je medicinska sestra, krajnje neljubazno, rekla da mora da dođe ujutro u sedam sati kako bi zauzela red. Nekoliko dana pre toga otac penzioner je više od šest sati čekao u hodniku na pregled ramena. Pregledali su ga tek kada je došao lekar koga lično poznaje – priča Slavoljub Pavlović o iskustvima na odeljenju ortopedije.

Velike gužve su na svim odeljenjima: ORL, internom, dermatologiji, urologiji… Oftalmologija je nedavno ostala bez dve doktorke zbog odlaska u penziju, odnosno Nemačku, što je dodatno povećalo redove. Liste čekanja su takođe duge. Na ultrazvuk srca se čeka više od dva meseca, a na operaciju kuka dve godine.

– Bolnica se od januara obraća Ministarstvu zdravlja mesečnim izveštajima o broju zaposlenih koji su otišli u penziju ili napustili našu ustanovu. Kadrovski plan za 2014. se očekuje do kraja aprila. Prošle nedelje Vlada je odobrila kvotu Ministarstvu zdravlja vezanu za zapošljavanje zdravstvenih radnika koji su raspoređeni po ustanovama u Srbiji, ali Kruševac nije dobio nijednog lekara ili sestru – saopštila je direktorka Opšte bolnice dr Slobodanka Jotić.

U Zavodu za javno zdravlje ističu da do redova ispred ordinacija dolazi zbog nesklada normativa i životnih okolnosti.

– Na ortopediji radi osam specijalista i jedan specijalizant. Prema normativima svaki od njih treba da ima 2.100 pregleda godišnje dok su oni imali u proseku 3.723! Za par godina dvojica ortopeda će u penziju. Na ortopediji bi trebalo da imaju najmanje trojicu specijalizanata, a imaju samo jednog – objašnjava dr Goran Pešić iz Zavoda za javno zdravlje.

Sa lekarima kubure i na oftalmologiji. Specijalizacija za očnog lekara mogla bi da bude dodeljena tek sredinom godine što znači da se mogu očekivati još veće gužve. Doktor Pešić kaže da problemi sa manjkom lekara tek predstoje jer se mnogo specijalista priprema za odlazak u inostranstvo.

 

Radivoje Babić
Na hirurgiji sam čekao od sedam do 13 posle podne. Boli me koleno, a nikako da odem na ortopediju, jer tamo treba da čekam čitav dan.

 

Danijela Pavlović
Nedavno sam vodila ćerku na očno odeljenje gde je bila takva gužva da sam pomislila da se dogodio incident.

 

Boban Ranđelović
Invalidski sam penzioner i imam povređenu kičmu i često idem kod lekara. Za preglede na neurologiji se čeka od 20 do 30 dana.

 

Goran Žarić

Supruga je vodila ćerku kod zubara zbog proteze. Zakazali su joj za juni. Kažu da ne mogu pre, iako je detetu proteza hitno potrebna.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply