Aktivnosti humanitarne organizacije Graditelji mira iz Kruševca

Graditelji mira 1 nn.jpg

Humanitarna organizacija „Graditelji mira“ iz Kruševca, za nepuna četiri meseca koliko postoji, sprovela je brojne humanitarne akcije. Ona okuplja ratne veterane i invalide, porodice poginulih u oružanim sukobima i sve ljude dobre volje sa idejom mira i tolerancije, kao osnovnom vodiljom postojanja.

Graditelji mira 1 nn.jpg

Dobrovoljno davanje krvi, prikupljanje garderobe za samohrane majke sa troje i više dece, pomoć u lečenju ratnih veterana, neke su od akcija koje je za nepuna četiri meseca koliko postoji, sprovela humanitarna organizacija „Graditelji mira“ iz Kruševca.

Ona okuplja ratne veterane i invalide, porodice poginulih u oružanim sukobima i sve ljude dobre volje.

Kruševljani Veroljub i Nenad učestvovali su u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji. Veroljub je 1998. godine ranjen, vojni je invalid, dok je Nenad na položajima bio u redovnom sastavu specijalne policijske jedinice.

„Smatram da nijedna škola, ni obuka ne mogu da pripreme čoveka za rat. Može da osposobi, da se neko bolje snađe i prilagodi uslovima. Ali da pripremi čoveka za psihološke traume, ne može“, kaže Nenad Andrejić.

Obojica su među osnivačima „Graditelja mira“ republičke organizacije sa sedištem u Kruševcu, staroj prestonici, ali i gradu nosiocu Medalje mira Ujedinjenih Nacija.

Graditelji mira 2 nn.jpg

Jedan od zadataka organizacije je podsticaj saradnje ratnih veterana u regionu radi pomirenja. Zato se pripremaju da krajem juna otputuju u Makedoniju gde će, o ovoj temi razgovarati sa borcima sa prostora bivše Jugoslavije.

„Veliki broj saboraca to prihvata, želi da prođe treninge i sami budu deo toga, dok drugi to osuđuju. Mi ćemo našim iskrenim primerom i pričom pokazati da svi treba da sednemo i razgovaramo o budućnosti, kako bi prevazišli sve probleme“, kaže Veroljub Smiljković.

Ideja mira i tolerancije podstakla je i mlade da im se pridruže.

„Mi smo bili mali kada su se dešavali oružani sukobi. Zato ne znam zašto bih ja nekog mrzeo ako je iz države sa kojom smo ratovali. Imamo zajedničke ciljeve, na primer studiramo i zašto bi se mrzeli, kada možemo da sarađujemo“, kaže Nenad Marković, pi-ar organizacije.

Za razliku od boračkih organizacija, „Graditelji mira“, kako kažu, pokušavaju da angažovanjem zaleče ratne traume i na taj način izađu iz izolacije, koje povećavaju psihičke i društvene probleme učesnika u ratovima.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply