Afera nestalih beba: Iz kruševačke bolnice prezentovana krivotvorena dokumentacija!

slavica-i-dusanka

Afera nestalih beba u Kruševcu poprima oblik novog skandala

slavica-i-dusanka

Dušanka Mijajlović (67) iz Trstenika i Slavica Mladenović (50) iz Velikog Šiljegovca, majke nestalih beba koje su se svojevremeno s kraja prošlog veka porađale u kruševačkom porodilištu, ponovo su na istom mestu doživele novi šok. Jednoj je prezentovan protokol bolnice da uopšte nije bila na porodilištu, a drugoj da joj je dete umrlo na porođaju.

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović kao svojevrsni skandal ističe i to što u Kruševcu nije dozvoljeno novinarima da učestvuju u aktivnostima na rasvetljavanju sudbine nestalih beba, a s tim u vezi, zabranjeno im je i da kontaktiraju s majkama koje traže istinu u krugu bolnice i slikaju bilo šta s tim u vezi.

– Ovo je novi skandal koji još više uliiva sumnju u nešto što se decenijama skriva iza očiju javnost, tvrdi Radiša Pavlović.

Dušanka Mijajlović iz Trstenika kaže nam da je u kruševačkom porodilištu 3. aprila 1977. godine rodila zdarvu devojčicu.

– Ali, treći dan po porođaju meni je doktor Šakota drsko u hodniku saopštio da je moja beba umrla. Sada, posle četiri decenije u bolnici tvrde da je to bio pobačaj. Na ugovorenom sastanku su izneli i protokole pred nas i uvidom u iste ja nisam upisana da sam bila na porođaju i rodila živo dete. Pitam na čije je ime upisana moja devojčica, a odgovora nema, priča u šoku Dušanka Mijajlović, pokazuući nam i potvrdu iz RFZO da je u to vreme bila na porodiljskom bolovanju. Eto, danas me nema na spisku ni u protokolu porodilja od 7. aprila 1977. godine. Pod tim datumom upisano je šest drugih imena, od kojih se jedno poklapa sa mojim porođajem, ali moje devočice nema, priča vidno iuznemirena Dušanka Mihajlović.

Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama

Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama

Slavica Mladenović iz Velikog Šiljegovca je 7. avgusta 1989. godine u kruševačkom pordilištu rodila živo muško dete. Pokazuje nam i izvod rođene bebe, a u protokolu bolnice je zavedeno mrtvo muško dete.

– Prvom delu sastanka u Kruševcu ovog petka prisustvovala je i drektorka bolnice dr Slobodanka Jotić, te šef pravne službe i načelnici ginekologije i akušerstva i glavne sestre. Posle uvodnog dela sastanka od strane direktorke Jotić i ljubaznog odnosa i obraćanja da su sve pripremili što smo tražili i da je zadužila saradnike za dalji radni deo, ona odlazi, ali od tada nastaju šokovi za majke koje traže istinu o sudbini njihovih beba. Zbog pojave pozvanih novinara prvo šef pravne službe naprasno napušta sastanak, pod izgovorom da mu je pozlilo, pa nastaju nove traume za majke koje traže istinu o sudbini svojih beba.

Dušanka Mijajlović uopšte nije upisana na porodjajnom protokolu 7. aprila 1977. godine. Ona im tvrdi da je videla i čula svoju bebu koja je zaplakala, da su joj tri dana saopoštavali o napretku bebe, da bi joj doktor Šakota u hodniku drsko saopštio da joj je beba umrla. Novi skandal i novi šok za majku Dušanku Mijajlovioć, priča Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Sledeći uvid, kaže Radiša, bio je slučaj Slavice Mladenović iz Velikog Šiljegovca, koja se porodila 7. avgusta1989. godine.

– U protokolu porodjaja piše da sam rodila mrtvo dete, a ja tvrdim da sam rodila živo muško dete. Pokazujem im izvod rodjenog deteta, a oni odmahuju glavom ,, ne, vaše dete je rodjeno mrtvo,, , priča Slavica Mladenović, koja je, takođe, vidno uznemirena.

– Tražili smo istorije bolesti obe majke i dece, a oni tvrde da ne postoje, jer su bile poplave, a moraju ih čuvati zbog sudske medicine. Taj dugi mučni sastanak se završava, jer nisu izneli istorije bolesti. Ovo su klasični primeri zbog čega se mora voditi puna istraga na svakom pojedinačnom slučaju, da se sumnje roditelja i krvnih srodnika o otmici beba i dece na i po rodjenju ne bi odnosile generalno na struku, kao i na državu, već na pojedince koji za zločine nad porodicama oštešenih moraju lično i u svojom imovinom odgovarati, uverava nas Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

On kaže da u ovom trenutku čak 5.000 roditelja u Srbiji sumnja da im je neko oteo dete.

Izvor: NovostiTop portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Afera nestalih beba: Iz kruševačke bolnice prezentovana krivotvorena dokumentacija!”

  1. slobodan milosevic selo gornji katun varvarin kaže:

    ista situacija i kod mene desila se 17.03.1990 godine u krusevackoj bolnici ljiljana milosevic otisla u bolnici na porodjaj i receno joj da je sve uredu medjutim oni je poradjaju ujutru i saopstavaju da je beba mrtva. posto sam poznavao doktorku koja je bila na specijalizaciji na ginekologiju ona posle neki dan kaze zasto ne trazis izvestaj za tvoju bebu a ja joj kazem neznam od koga pa od doktora . Ja sacekam doktora i pitam ga sta se desilo sa mojom bebom muskog pola on me pita koj je tebi to rekao da trazis izvestaj za bebu . ja sam insistirao ali mi je rekao da cuda dobijem izvestaj od obdukcije jer je tamo poslato ali na zalost nisam dobio nista od toga adete ima svu dokumentaciju upisano knjigu rodjenih ima maticni broj i upisano u knjigu drzavljana srbije.

Leave a Reply