Advokat Bratislava Gašića negirao optužbe bivšeg gradonačelnika o sukobu interesa

Pravni zastupnik ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića negirao je u dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije da je Gašić, dok je bio gradonačelnik Kruševca, „javni interes podredio privatnom“ ili „stvorio odnos zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije“.

U izjašnjenju advokata Milana Petrovića, u koji je Agencija Beta danas imala uvid, Agenciji za borbu protiv korupcije predlaže se da „u celosti obustavi dalje neosnovano vođenje ovog besmislenog, iskonstruisanog i insinuiranog postupka“ protiv Gašića.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv Gašića zbog navoda da je kao gradonačelnik Kruševca iz gradskog budžeta odobravao sredstva medijima čiji su vlasnici članovi njegove porodice. Te tvrdnje iznete su i u izveštaju vladinog Saveta za borbu protiv korupcije.

Gašić, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke, negirao je da je bilo nepravilnosti, i ocenio da su tvrdnje o tome nastavak kampanje protiv njega.

Agencija je pokrenula postupak zbog sumnje da je 30. januara 2013. godine i 3. februara 2014. godine, kao gradonačelnik Kruševca, s privrednim društvima „ADD Production“ iz Kruševca, čiji je vlasnik Irena Gašić, i „BNZ Higijenic“ čiji je suvlasnik Vladan Gašić, zaključio ugovore o poslovnoj saradnji vrednosti 150.000 dinara mesečno sa PDV.

Punomoćnik Bratislava Gašića je naveo da je od 1995. godine, ; na osnovu odluke Gradskog veća, redovna praksa lokalne samouprave bila dodela subvencija iz budžeta Grada Kruševca privrednim društivma koja se bave javnim informisanjem.

Dodaje se da su „ADD Production“ i „BNZ Higijenic“ redovno dobijali sredstva Grada, pa i u vreme kada je na njegovom čelu gradonačelnik bio Dragan Jovanović iz Demokratske stranke, što ukazuje da Gašić, od kada je preuzeo vođenje Kruševca, nije uticao da im novac bude dodeljen.

Navodi se i da je odluku o raspodeli sredstava iz budžeta za vreme dok je Gašić bio gradonačelnik, takođe donosilo Gradsko veće, te da funkcioner SNS nije imao uticaj na te odluke, a sredstva su prijavljenim medijskim organizacijama deljena ravnomerno, bez izbora među kandidatima.

„Prema tome, na osnovu iznetog, jasno je da Bratislav Gašić uopšte nije učestvovao u bilo kakvom procesu izbora korisnika subvencija prilikom dodele budžetskih sredstava, a usled čega bi eventualno bio u obavezi da se iz ovakvog procesa izuzme ili o ovakvom postupku obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije, s obzirom da u ovom postupku uopšte nije učestvovao“, navodi advokat u dopisu upućenom Agenciji za borbu protiv korupcije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su optužbe protiv Gašića veoma ozbiljne, da ih treba ispitati, i da će, ako se utvrdi da su istinite, ministar snositi odgovornost.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply