Đaci svake godine sve lošiji, sve manje uče: Loši rezultati probne male mature

Osmaci iz Rasinskog okruga su na probnom maturskom ispitu test iz matematike uradili znatno lošije od rezultata postignutih na prošlogodišnjem završnom ispitu, rezultati iz srpskog su približno isti, a na kombinovanom testu bolji od prošlogodišnjih, rečeno je danas u kruševačkoj Školskoj upravi

„Kod matematike na probnom završnom imamo mnogo lošije rezultate nego prošle godine. Tada smo imali 51,5 osvojenih poena, a sada na probnom 44 odsto“, kazao je agenciji Beta načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković.

Rezultati iz 39 osnovnih škola iz Rasinskog okruga pokazali su i da su osmaci stest iz srpskog jezika uradili slično, odnosno sada su, u proseku, osvojili 52,5 odsto, dok je prošle godine taj procenat iznosio 52,68.

Đaci su, na probnom ispitu, najbolje uradili kombinovani test, osvojivši 61,20 odsto, što je znatno bolje u poređenju sa prošlogodišnjim završnim testom kada je bilo 54,12 odsto i što, kako je kazao Asković, pokazuje da su se učenici su se navikli na taj test.

„Ima dovoljno vremena do 15, 16. i 17. juna, kada se polažu završni maturski testovi. Škole su analizirale probne testove, videle su gde učenicima škripi, siguran sam da će do završnog testa ispraviti to što nije dobro i nadam se boljim rezultatima tada“, kazao je on.

U Rasinskom okrugu probni završni ispit polagalo je 2.313 učenika. Maksimalni broj poena iz matematike osvojilo je 6, iz srpskog ih je bilo 17, dok je kombinovani test bez greške uradilo 20 djaka.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply