15.000 kruševljana na vojnoj paradi

Uz učešće više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, defile naoružanja i nalet avijacije, u Kruševcu je danas obeležen Dan Vojske Srbije, u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je počeo Drugi srpski ustanak

Na Trgu kosovskih junaka i duž nekoliko obližnjih ulica oko 15.000 građana pratilo je vojna paradu, odnosno defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.


Proslava je počela dočekom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, usledila je počasna artiljerijska paljba i inotniranje himne. Nikolić je čestitao pripadnicima Vojske Srbije praznik i poželeo im dalje uspehe u radu.


Predsednik je izjavio da je VS sprema da odgovori na bezbednosne izazove i da predstavlja garant stabilnosti u regionu.


Nakon obraćanja načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i predsednika Srbije Nikolića svečanost je nastavljena egzercirom jedinice Garde, čiji su pripadnici prikazali specifičnu veštinu rukovanja ličnim naoružanjem, odnosno poluautomatskim puškama.


Usledio je padobranski skok pripadnika Specijalne brigade koji su nosili zastave Srbije, što je bilo veoma atraktivno za sve posmatrače, a posebno za najmlađe koji su danas bili brojni na kruševačkim ulicama.


Pešadija je u 12 ešalona promarširala glavnim kruševačkim ulicama, a usledio je i defile naoružanja u kome su posmatrači mogli da vide više od 100 borbenih i neborbenih vozila.


Dodatnu atraktivnost dali su naleti avijacije, u kojima je učestvovalo 20 aviona i helikoptera, a koji su građane u više navrata ostavili bez daha.


Obeležavanju Dana Vojske Srbije u Kruševcu prisustvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vučić, Ivan Mrkić, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Žarko Obradović, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.


Visoki državni i vojni zvaničnici su nakon toga obišli izložbu naoružanja i vojne opreme, a tenkovi, artiljerijska oruđa, letilice kao i nova sredstva koja se uvode u Vojsku Srbije postavljeni su već nekoliko dana na centralnom Trgu u Kruševcu i obližnjim trotoarima.


Kruševac je danas ugostio građane iz svih delova Srbije, a za one koji su želeli da dodju iz obližnjih opština Brusa, Aleksandrovca, Varvarina, Trstenika i Chićevca, Grad Kruševac je obezbedio besplatan prevoz, kao i za meštane Ribarske Banje i više sela u okolini tog grada.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply