14. oktobar proizvodi lanser raketa za potrebe Vojske

lanser_raketa

U kruševačkoj Industriji „14. oktobar“ izvršena je primopredaja Vojnotehničkom institutu u Beogradu, višecevnog modularnog lansera raketa kalibra 122 i 128 milimetara .Tim povodom je danas u ovom kolektivu održana konferencija za novinare.

lanser_raketa

Višecevni lanser raketa je gotovo u celini delo domaćih proizvodjača, a učešće Industrije „14. oktobar“ se ogleda u izradi kompletnog hardaverskog sistema odnosno mehaničke konstrukcije. Reč je o automatizovanom i softicifiranom oruđu koje je u klasi sa najmodernijim svetskim rešenjima ovog tipa namenskih proizvoda i koje naglasio je izvršni direktor za poslovni sistem Dragiša Ivanović može biti jedan od izvoznih aduta domaće namenske industrije.

Danas je izvršena primopredaja sa predstavnicima Vojno – tehničkog instituta  gde će biti ugrađena elektronika i automatika u sistem i nakon toga će biti predata Tehničko-opitnom centru na završna ispitivanja. Nadamo se da nakon ispitivnja, bude ugovorena neka količina, a prema informacijama iz Ministarstva odbrane Republike Srbije za sledeću godinu je planirana izrada šest sistema za našu Vojsku – ističe Ivanović.

Vrednost prototipa višeraketnog lansera je 500 hiljada evra, a učešće Industrije „14. oktobar“ u proizvodnji je oko pedeset odsto.

Za „14.oktobar“ je ovo odlična referenca i nadamo se da ćemo konačno početi da unovčavamo sav taj rad utkan u izradu prototipa, jer prema najavama Ministarstva odbrane ovo može biti veoma profitabilan posao – naglašava direktor poslovnog sistema Industrije “ 14.oktobar“ Dragiša Ivanović.

Višecevni lanser raketa promovisan je domaćoj i stranoj javnosti na nedavnoj Vojnoj paradi u Kruševcu, a u koloni su bila i druga borbeno transportna vozila i tenkovi u čijoj izradi Industrija „14. oktobar“ učestvuje u velikoj meri, rečeno je na konferenciji za novinare.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply