14. oktobar proizvodi lanser raketa za potrebe Vojske

lanser_raketa

U kruševačkoj Industriji „14. oktobar“ izvršena je primopredaja Vojnotehničkom institutu u Beogradu, višecevnog modularnog lansera raketa kalibra 122 i 128 milimetara .Tim povodom je danas u ovom kolektivu održana konferencija za novinare.

lanser_raketa

Višecevni lanser raketa je gotovo u celini delo domaćih proizvodjača, a učešće Industrije „14. oktobar“ se ogleda u izradi kompletnog hardaverskog sistema odnosno mehaničke konstrukcije. Reč je o automatizovanom i softicifiranom oruđu koje je u klasi sa najmodernijim svetskim rešenjima ovog tipa namenskih proizvoda i koje naglasio je izvršni direktor za poslovni sistem Dragiša Ivanović može biti jedan od izvoznih aduta domaće namenske industrije.

Danas je izvršena primopredaja sa predstavnicima Vojno – tehničkog instituta  gde će biti ugrađena elektronika i automatika u sistem i nakon toga će biti predata Tehničko-opitnom centru na završna ispitivanja. Nadamo se da nakon ispitivnja, bude ugovorena neka količina, a prema informacijama iz Ministarstva odbrane Republike Srbije za sledeću godinu je planirana izrada šest sistema za našu Vojsku – ističe Ivanović.

Vrednost prototipa višeraketnog lansera je 500 hiljada evra, a učešće Industrije „14. oktobar“ u proizvodnji je oko pedeset odsto.

PROČITAJ JOŠ:  Ustavni sud Srbije presudio da Toplana Kruševac nije ovlašćena da odlučuje da li korisnici grejanja mogu ili ne mogu da raskinu ugovor sa ovim preduzećem

Za „14.oktobar“ je ovo odlična referenca i nadamo se da ćemo konačno početi da unovčavamo sav taj rad utkan u izradu prototipa, jer prema najavama Ministarstva odbrane ovo može biti veoma profitabilan posao – naglašava direktor poslovnog sistema Industrije “ 14.oktobar“ Dragiša Ivanović.

Višecevni lanser raketa promovisan je domaćoj i stranoj javnosti na nedavnoj Vojnoj paradi u Kruševcu, a u koloni su bila i druga borbeno transportna vozila i tenkovi u čijoj izradi Industrija „14. oktobar“ učestvuje u velikoj meri, rečeno je na konferenciji za novinare.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply